Innovatieve projecten

Op het gebied van innovatieve strandontwikkelingen heeft BAM Infraconsult een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de volgende projecten:

Palenrijen als golfbrekers, Langkawi, Maleisië

De palenrijen op het eiland Langkawi in Maleisië zijn ontworpen en aangelegd in 1995 om stranderosie tegen te gaan en om de oorspronkelijke breedte van het strand te herstellen ten behoeve van de recreatiemogelijkheden van de Pelangi Beach Resort.

Deze kustbescherming bestaat uit twee palenrijen parallel aan de kust met een lengte van 120 m. De palen zijn 350 mm rond met een kloof van 70 mm tussen de palen. Dit was overigens de eerste keer dat een palenrij werd toegepast als strandbescherming. Het resultaat was dat na 10 jaar observaties in 2006 (een jaar na de verwoestende tsunami in dit gebied) het strand op deze locatie aangegroeid was. De palenrijen zijn daarom een effectieve oplossing om strandaangroei te stimuleren. Een satelliet afbeelding van het strand met de palenrijen (Google Earth - januari 2006) is hieronder te zien.

photo collage of project

Energie-dissipatie strand met strekdammen, Dikkowita, Sri Lanka

Het energie-dissipatie strand in Dikkowita, Sri Lanka is ontworpen en gerealiseerd in 2010. De functie van het energie-dissipatie strand in de haven is het reduceren van de golfenergie die door de havendammen de haven binnenkomt. De strekdammen in de haven zorgen er voor dat het strand niet erodeert en dat de golfindringing richting de havenbekken beperkt blijft. Het strand is ongeveer 150 meter lang met een talud van 1:9.5. De bijbehorende strekdammen zijn 65 meter lang.

Areal photo Dikkowita